Söndagen den 8 juli så bar det av mot Gotland. Packningen stuvades in i Ford Fokusen med ett väl upplagt system av plastpåsar och några väskor. Som vanligt blev det bråttom iväg och färden gick i full fart mot Oskarshamn för att hinna i tid till Färjans avgång vid 17.00. Till på köpet var man ju tvungen att komma dit 45 minuter före avgång för att få komma med. Men tack vare en bra chauför som klarar att parera en fokus i hög fart igenom skogsvägarna så hann vi.
Turen med Färjan var lugn och trivsam. Det fanns lekrum för Anton (och andra barn ochså förstådd) och filmvisning för barn. Anton prövade på nämnda erbjudanden. Efter 3 timmars åkande och superande av dyra förnödenheter på detta fartyg så körde vi i land på denna formidabla plats, Visby.
Vi skulle bo på Fårö. Campingen där vi skulle bo visade sig vara en väl anpassad familjecamping. Det var mysiga små blå stugor som stod mittemot varandra i två rader. Allt var på en stor gräsmatta. På campingen fanns möjligheter till att använda kök m.m. samt golfanläggning en jättedyr affär och en restaurang. Bredvid dessa stugor fanns en plats för husvagnar och tält. Ja lyckliga medelsvensson med egen husvagn, men stugorna var väldigt mysiga de ochså. Ja, såhär såg de ut! Där fanns två dubbelsängar och ett bord med fyra stolar. Ja egentligen räker det ju med 4 kvm att bo på.
DAG 2 (måndagen den 9 juli) Visby, almedalen
Nästa dag begav vi oss till Visby. Vi gick längs de trånga gränderna som var fulla av turister bland en och annan gotänning. Gatorna är verkligen smala och det syns att et inte fanns lastbil förr i tiden. Man fick ta bilen in i Visby och parkera i innerstaden, innanför muren, om man var behörig trafik. Det ansåg jag att vi var och det var inte svårt att få tag i parkering innanför muren.
Vi åt lunch på verandan till en restaurang. Nu måste jag som smålänning famföra ett klagomål. Jävlar vad dyrt det är. Och 70 spänn för mat till Anton. Men Anton verkade nöjd med spagetti och köttfärssås vilket gladde Karina och mig eftersom Anton har ganska höga krav på sin mat.
Det är ju almedalsveckan i Visby så sedan gick vi och lyssnade på Mona Sahlin. Kommer inte ihåg vad hon sa, men det är nog inte så noga, hon har nog snart ändrat sig ändå. Det ordnar sig som man brukar säga. Anton kommer nog att komma ihåg Mona Sahlins tal med ett leende på läpparna för han fick godis hela tiden för att sitta still och vara tyst. Almedalen var i alla fall väldigt fin och där fanns en lekplats där Anton kunde leka.
DAG 3 (tisdagen den 10 juli)
Nästa dag åkte vi till Lummelundagrottorna. Dessa vackra formationer av droppande kalksten. Tyvärr kan jag inte berätta vad allt beror på och så vidare för jag hörde inte riktigt vad guiden sa. Men fint var det. Guidningen tig en halvtimme och det var klart sevärt.
Vi fick även för oss att vi skulle ta en promenad för att se om vi såg några får, man skulle nämligen göra det om man gick den så kallade naturstigen. Det blev en spännande vandring över mark som garanterat inte var ämnad för att köra barnvagn på. Vi kom även fram till ett stup med fin utsikt, som tur var kunde man därifrån gå ner för en trappa och sedan följa stigen. Denna stig var väldigt fin med blommor och sånt och där tog vi några kort. Tyvärr såg vi inga får där för vi hade tagit fel väg. Men vi struntade i att göra ett nytt försök, får har man ju sett förut. Anton fick en glass och sen begav vi oss till en örtagård.
Vid örtagården fick Karina sitt lystmäte tillgodosett medans hon fisk titta på små kryddplantor. Anton och jag stannade i lekparken. Där fanns en stor sandlåda med rutschkana och en lekstuga. Anton och jag tog flera turer i rutchkanan och när Anton väl hade hittat in i lekstugan så fick Karina och jag lugnt stanna kvar och vänta medan Anton donade runt i stugan. I stugan fanns låtsasspis, skåp, kastruller m.m.
På hemvägen åkte vi ner till lickers hamn. Det var mest av en slump att vi stannade där, men det visade sig vara ett jättevackert ställe. Där fanns ju då en småbåtshamn, fiskebodar, en restaurang som serverade thailändsk mat och en lång strand men platta stenar och vid slutet av stranden stod den så kallade "jungfrurauken", (syns ej på bilden). Eftersom vi inte hade lust att äta thailändsk mat vid en mysig småbåtshamn så köpte vi färsk fisk, bröd och aioli. Vi åt och sedan lekte Anton med stenarna. Jäkligt fin kväll blev det. Skulle vilja tipsa om detta ställe.
DAG 4 (onsdagen den 11 juli)
Denna dag hade vi "stranddag". Det var faktiskt ganska varmt ute även om molnen kom tillbaka framåt kvällen. Först åkte vi till Ekeviken och på kvällen var vi i Sudersand som låg snett emot vår campingplats "strandskogen". Sudersand hade en egen camping och därför fanns det givetvis fler människor där men förövrigt pminde stränderna om varandra. Det var långa sandstränder och långgrunt vatten. Jag badade dock bara en gång. Detta förde tankarna till förlista sjömän som drunknar eftersom de inte kan simma i iskallt vatten, vilket gjorde att detta bad i Ekeviken fick räcka. Anton var i början mest besvärad av sanden. Han sa att han blev smutsig och ville ha en handduk att torka av sig med och förstod inte alls hur mamma och pappa kunde låta sanden silas mellan tårna. Anton vande sig så småningom vid sanden och hade riktigt kul vid stranden.
På kvällen spelade vi minigolf vid campingplatsen. Anton fick ingen egen klubba eftersom hans föräldrar är så snåla så de ville inte betala för en extra spelare. Anton fick däremot använda mammas klubba och hans föräldrar delade på en. Anton tyckte det var jättekul och visade sig vara ett riktigt golfproffs både på och utanför banan. Så småningom visade resultatet att Karina även detta året besegrades av Mattias och revanch får tas sommaren 2008.
DAG 5 (torsdagen den 12 juli)
Raukar måste man ju se om man är på Gotland, speciellt om man är på Fårö. Raukarna fanns längs västra kusten på Fårö och är döpta utefter hur de ser ut, exempelvis kaffekoppen. Raukar finns ju på Öland ochså men jag får medge att raukarna på Gotland är både större och roligare att se på med tanke på deras formationer. Ofta omgavs de ställen där det fanns raukar av vaker natur. Ett landskap som ofta liknade det öländska allvaret. Dvs platt med buskar och lite gräs på vissa områden. Det fanns fina små lila blommor nästan överallt och buskarna satt alltid mycket tätare än på det öländska allvaret.
På kvällen åkte vi till en fin restaurang på Fårö och åt lamm. Vi hörde oss först för så att det inte var för mycket håll i gång på restaurangen med tanke på Anton. Men där fanns ingen trubadur och avsaknaden av musik var total och då kändes det faktiskt som någonting saknades. Lammet grillades inte så man kunde se det, det smakade i alla fall väldigt bra. Karina åt dock något annat griskött och Anton fisk pasta. Karina smakade en bit och sa att det inte smakade kofta. Ett ytterst gott betyg. Anton var inte så sugen på att äta och ville helst springa runt bordet. Inte ens glassen efter maten fick honom att bry sig om maten nämnvärt mycket.
Sen gällde det att få Anton att somna. Som så många andra smarta fast lite lata föräldrar så tänkte vi att det vore ju bra om Anton kunde somna i bilen. Därför tog vi en tur längs fårös kust. Vi hittade en avtagsväg som gick till ett ställe där man kunde se en jätteek. Den var gammal redan på den tiden Linné levde och var nu ett kulturminne. När vi sedan körde fick vi äntligen se lite får som gick i närheten av bilen, men när vi stannade för att ta ett snack med dem om trafikvett så stack de.
När vi kört en bit till så somnade Anton. "Mission complished", så vi åkte hem till stugan.
DAG 6 (fredagen den 13 juli)
Vid sudersands camping var det riktigt flott. Anton ville inte bada i sjön. Var ju så kallt så det får man ha en viss förståelse för. Men därför så betaade vi 25 kr/pers för att tillbringa en stund vid poolen vid restaurangen vid sudersands camping. Anton tyckte poolen var jätterolig och badade tills han huttrade ordentligt. Det kändes nästan som att vara utomlands att befinna sig i en solstol vid en restaurang bredvid en pool.
Efter detta tog pappa Mattias med sin son för ytterligare en golfrunda. Anton fick då en klubba som passade hans egen längd och nu jävlar blev det spela av. Anton måste verkligen vara ämnat att bli ett golfproffs han gjorde en putt på en golfbana som gick flera meter innan den sa plupp när den ramlade ner i hålet. Pappa log förtjust när han såg detta men Anton blev först lite arg när bollen försvann.
Silvas café hette ett fik på fårö som gav en teaterföreställning i samband med supé på kvällarna. Silvas café bakar förövrigt 2000 bullar om dagen under sommarmånaderna! Teatern var bra och där deltog en känd skådespelerska från rederiet som jag har glömt namnet på. Pjäsen var djup fast rolig och byggde på temat drömmar, såväl drömmar om livet som drömmar om natten. De gjjorde exempelvis en tidslinje och skrev upp vad man kunde tänkas drömma om vid olika åldrar, publiken fick komma med förslag. Vid 30 årsåldern skulle man drömma om att skapa en familj och vid 40 årsåldern skulle man drömma om att skapa en ny familj. Exakt min humor, possitivt värre:) Vi år god pasta och safranspannkaka till efterrätt. En gotländsk specialité som var god men inte mer än så. Anton var först väldigt intresserad av teatern men slutet orkade han inte se så han tog pappa med sig ner till stranden och kastade sten i vattnet.
DAG 7 (lördagen den 14 juli)
Äntligen en riktigt, riktigt varm dag, tyckte i alla fall vissa. Vi begav oss till Ekeviken och visst var det sol på himlen men det blåser ju så dant vid stränderna på Gotland. Jag svepte in mig i ett badlakan och satt nästan och huttrade i mina vita tre kvartsbyxor medans Karina låg i Bikini och solade!! Till slut sa i alla fall Karina att hon ochså tyckte att det var kallt så vi åkte till stugan. Klockan var runt halv två och vi tänkte att Anton skulle få sova ut ordentligt i stugan. Alla nya intryck under flera dagar kan göra en tvååring riktigt trött. Vid stugorna var det riktigt skönt och varmt. Vi lade oss i solen utanför stugan. Nu slapp vi blåsten och jag hoppades på att få en riktigt gyllenbrun färg (misslyckades, den röda färgen bara försvann). Det var verkligen skönt att bara slappa och läsa lite där vid stugorna. Ytterligare en del barnfamiljer dök upp för att gör lite hemlagad lunch i det gemensamma köket.
När Anton hade sovit drygt ett par timmar så visste vi inte riktigt vad vi skulle hitta på. Slite heter en camping som jag hade hört skulle vara väldigt fin. Jag vet inte var jag har hört det, kanske var det någon turistbroschyr. Vi åkte i alla fall dit. Slite ligger vid den nordöstra kusten på gotlands fastland. Det blev en besvikelse att se denna nästan tomma camping med en strand som såg skappig ut med all tång. Det luktade lätt mögligt ifrån denna växtlighet. Men skam den som ger sig. Vi var på semester och skulle vi fika där så skulle vi. Vi köpte lite kyckling och potatissallad och satte oss vid ett träbord på gräsmattan bakom stranden. Vid denna gräsmatta gick en grusväg med träd runtomkring som en allé och det var ju vackert. Efter maten lekte vi och spelade fotboll med Anton och hade trots den skappiga stranden en trevlig kväll.
DAG 8 (söndagen den 15 juli)
Denna dag hade vi inte en aning om vad vi skulle hitta på. Så sa Karina att vi åker väl till Lickers hamn igen, där var ju vakert och fisken i fiskeboden var extremt god. Så, då blev det så. I lugn takt begav vi oss till Lickers hamn. Vi köpte lite fiskt, aioli och bröd. Satt och åt på bryggan och Anton sprang omkring på de bryggor som låg utlagda på stranden och plockade ibland upp en sten. Jag fick för mig att jag skulle bygga en liten skapelse av den sten som fanns. Dagen var väldigt lugn. Kanske lite för lugn eftersom det kändes lite som om semestern var slut fast den inte var det. När Karina lite förstrött tittade på sin telefon för att se om hon hade missat några samtalså såg hon att ett gotländskt nummer hade ringt. Hon ringde upp och det var ifrån campingen. Vi fick frågan, varför har ni inte checkat ut. Vi skulle alltså ha checkat ut denna dag. Städat stugan och packat. Vi fick för oss att vi hade hyrt stugan till måndagen eftersom vi hade beställt hemresa med färjan denna dag. Jag skyller allt detta på internet, det är omöjligt att få allt rätt så krångligt som det är att surfa runt på alla sidor. Vi åkte i alla fall tillbaka till stugan och slängde in pick och pack i bilen och han checka ut innan 15.00 då de nya gästerna till stugorna började tas emot.
Vi beslöt att ge oss av till Visby. Vi skulle ju ändå åka därifrån nästa dag. Det var sista gången denna semestern vi åkte färjan från Fårö till Gotland. Vivisste inte var vi skulle bo i Visby. Hu vad spännande. Efter lite strosande i staden, en bit mat och så så fick vi nys om att man kunde bo i det gamla fängelset i Visby.
Vi promenerade dit och gick runt stan 3-4 gånger innan vi kom på var vi hade ställt bilen, körde lite framåt tillbaka utanför muren innan vi hittade fängelset vid hamnen 10 minuter från almedalen. Där bodde vi i alla fall i en cell under en natt. Där fanns endast en tvåvåningssäng. Men personalen på vandrarhemmet var vänliga och tog ingenting extra betalt för Anton som sov bredvid Karina på undervåningen. Det hade inte fått plats med en extra bädd i cellen och på detta sätt slapp vi bo i separata celler, jag och Karina. Men hon som tog emot oss på vandrarhemmet sa att vi kunde endast stanna en natt för nästa dag började högsäsongen och de hyrde vanligtvis inte ut till barnfamiljer utan endast till UNGDOMAR! Jävla fjortis, så gammal är jag inte! Tänkte jag men sa inget i brist på annan bostad.
DAG 9 (måndagen den 16 juli)
Nästa dag promenerade vi i Visbys gränder och även utanför murarna där man hittade normala butiker som HM, Kappahl, Carlings m.m. Jag shoppade bl.a. några t-shirts och shorts. Snyggt som fan. Sedan tog vi färjan hem. Dags att åka tillbaka till Småland och Nybro. Som tur var återstod det 6 dagars semester innan det var dags att börja arbeta.
3 kommentarer:
Kul att läsa. Får nog åka till Gotland nåndag.
Andreas
Åh vilken trevlig semester vi verkat ha haft, jag vill också till Gotland!
Låter som en härlig semesterresa! Har för övrigt varit och sett på Simpsons the movie nu, tycker nog att du kan "tvinga" med Karina på den!
Skicka en kommentar